Lat. Název: Metrosideros
Čeleď: Myrtaceae
Typ rostliny: Keř, strom
Původ: Austrálie, Nový Zéland, Polynésie, Jihoafrický mys
Rychlost růstu: Roste poměrně pomalu
Délka života: Bylina
Náročnost pěstování: Střední obtížnost
Železnec – Popis rostliny
PopisŽeleznec je rod rostlin z čeledi myrtovité. Jsou to stromy a keře, řidčeji i dřevnaté liány s tuhými jednoduchými listy. Květy jsou nápadné, nejčastěji červené nebo řidčeji žluté či bílé, stěsnané ve vrcholových květenstvích s množstvím výrazných, vyčnívajících tyčinek. Wikipedie
Neotravný
Železnec – pěstování
Teplota: V létě preferuje teplotu pokoje, chladnou a dobře větranou místnost, v zimě preferuje chladný obsah na verandě při teplotě 5-10 ° C. Jinak metrosideros nemusí kvést.
Vlhkost: Vysoká vlhkost vzduchu není nutná, Metrosideros snáší suchý vzduch a dobré větrání. V létě je však žádoucí provádět postřik každé 2-3 dny. Zalévání měkkou vodou v létě jednou týdně, ale velmi hojně, a v zimě každých 8-10 dní. Substrát by měl mezi zaléváním lehce vyschnout. Metrosideros je dostatečně odolný vůči suchu a nesnáší stagnaci vlhkosti.
Světlo: Slunečné místo, několik hodin přímého slunečního svitu denně. Při nedostatečném osvětlení metrosideros nekvetou.
Půda: Hotový bohatý slabě kyselý základní nátěr je vhodný pro všeobecné použití. Půda domácí výroby vezměte 1 díl drnovky, 1 díl hrubého písku nebo perlitu, 1 díl vlhké rašeliny nebo humusu, 1 díl zemního plechu. Je nutná dobrá drenáž a květináč s otvorem.
Hnojení: Od jara do podzimu každé 2 týdny s komplexním hnojivem bez vápna. Je dobré používat organická hnojiva.
Přesazování: Pro léto je dobré vzít rostlinu do zahrady. Rostlina je dobře větvená a bez tvarování, občas je potřeba řez, pokud se rostlina příliš rychle natahuje.
Množení Železnec
Od srpna do března se používají apikální středně staré řízky při teplotě půdy nejméně 68 ° F. Řízky o délce 5-8 cm se řežou ze stranových výhonů. Dolní listy se odříznou, řez se zpracuje kukuřičným kořenem. Řízky se vysazují do směsi rašeliny a písku a pokryjí se fólií. Koření se při pokojové teplotě. Po zakořenění se
Napsat komentář