Žebrovice – Pěstování, množení a nemoci

Lat. Název: Blechnum

Čeleď: Blechnaceae

Typ rostliny: Travnatý, kapradinový

Původ: Jižní Amerika, Nová Kaledonie

Rychlost růstu: Nízký, jako všechny kapradiny.

Délka života: Ve skleníku po mnoho let.

Náročnost pěstování: Snadné s malými obtížemi

Žebrovice – Popis rostliny

PopisŽebrovice je rod vytrvalých kapradin z čeledi žebrovicovitých. Rod je tvořen asi 200 druhy, z nichž podstatná část roste v subtropech a tropech jižní polokoule. Wikipedie

 

Žebrovice – pěstování

Teplota:  V létě: 20-24 °C, v zimě 12 °C.

Vlhkost: Vysoká vlhkost vzduchu nad 60 %. Rostlinu je lepší nestříkat a květináč umístit do misky s vlhkou rašelinou. Zvláště důležité je, aby rostlina byla ve vysoké vlhkosti při teplotě nad 68 °C. V létě je nutné ji mít větranou. Velmi dobré je uchovávat rostlinu ve světlé koupelně nebo v kuchyni v blízkosti dřezu. Půda v květináči musí být vlhká po celou dobu, ale přebytečná voda není povolena (v létě zalévejte asi jednou za 3 dny). V zimě se zalévání snižuje na 1krát týdně.

Světlo: Částečný stín nebo rozptýlené světlo. Ideální je umístit okno směřující na západ nebo východ ve vzdálenosti 1 m od jihozápadního okna.

Půda: Vhodná půda pro kapradiny, musí být kyprá a prodyšná. Pro domácí směs stejných dílů rašeliny, rašeliny, listové zeminy a písku. Je lepší přidat sphagnum a dřevěné uhlí. Je nutná dobrá drenáž.

Hnojení: Během růstu, přibližně každých 10 dní, krmte dvakrát zředěné s hnojivem.

Přesazování: Ideálním místem pro blehnuma je fontána nebo Basso, kde je vysoká vlhkost. Rostlina by měla být dána do většího prostoru, protože dosahuje značných rozměrů.

Množení Žebrovice

Bush se rozděluje pro šíření. Je to obtížné, ale stále je možné reprodukovat s spory odebranými z spodní strany listu. Nejprve je musíte usušit v obálce. Poté dejte cihlu do plastové krabice nebo nádoby, nalijte 5 cm destilované vody. Cihla by měla být umístěna na vlhkou rašelinu do výšky asi 0,6 cm. Spory se nasypou na rašelinu a nádobu uzavřete kouskem skla nebo plastu. Úroveň v


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *