Tamarind indický – Pěstování, množení a nemoci

Lat. Název: Tamarindus

Čeleď: Fabaceae

Typ rostliny: Strom

Původ: Africké tropy, Súdán

Rychlost růstu: Tamarind roste dost pomalu.

Délka života: Bylina

Náročnost pěstování: Snadné s malými obtížemi

Tamarind indický – Popis rostliny

PopisTamarind indický je jediný druh rodu tamarind. Je to stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Vyznačuje se zpeřenými listy a jemně zaškrcovanými plody. Dužnina plodů slouží jako potravina, strom však poskytuje mnohostranný užitek. Wikipedie

 

Nejedovaté, pokud se nespolyká.

Tamarind indický – pěstování

Teplota:  V létě: až 23-25 °C, v zimě ne méně než 10 °C. Tamarind by měl být chráněn před průvanem.

Vlhkost: Ráno a večer je třeba rostlinu postříkat alespoň na 60 % a zvýšit vlhkost vzduchu všemi známými způsoby. Současně se rostlina může přizpůsobit i podmínkám relativního sucha vzduchu. Intenzivní, každé 3 dny. Půda by měla mezi zaléváním lehce vyschnout, ale nikdy úplně nevyschnout.

Světlo: Jasně osvětlené místo na jižním nebo západním okně. Při nedostatku světla se natáhnou výhonky.

Půda: Hotová univerzální půda (pH 5,5-6,5), vhodná bohatá kyprá půda s přídavkem malého množství písku. Pro vlastní přípravu půdy vezměte: 1 díl skleníkové půdy, 1 díl rašeliny, 1 díl shnilého hnoje, 1 díl hrubého písku nebo perlitu. Vždy použijte květináč s otvorem.

Hnojení: Od jara do podzimu, jednou za dva až tři týdny, tekuté hnojivo. Preferované je použití organického hnojení.

Přesazování: Tamarind vyžaduje pravidelné řezání na jaře a může být pěstován jako bonsaj.

Množení Tamarind indický

Semena na jaře. Semena jsou dostatečně velká, musí se trochu oškrábat pomocí brusného papíru pro škrábání. Pak mohou být semena umístěna do vlhkého papírového ručníku nebo vhozena do směsi rašeliny a perlitu, lehce stiskněte semeno. Semena jsou posypána pískem v vrstvě 6 mm. Nádoba by měla být pokryta polyethylenem, umístěna na teplém místě v podmínkách nesměrového světla. Obec


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *