Šáchor – Pěstování, množení a nemoci

Lat. Název: Cyperus

Čeleď: Cyperaceae

Typ rostliny: Bylinné

Původ: Afrika, Madagaskar, Středomoří, Střední Amerika

Rychlost růstu: Vysoká. 5-10 nových listů za sezónu.

Délka života: Bylina

Náročnost pěstování: Velmi nenáročné

Šáchor – Popis rostliny

PopisŠáchor je rod jednoděložných rostlin z čeledi šáchorovité. Tento článek pojednává o rodu šáchor v širším pojetí. Někteří autoři z něho vydělují ještě další menší rody, např. šáchorek, šáchoreček, trojřadka zelenošáchor atd. Wikipedie

 

Šáchor – pěstování

Teplota:  V létě: 20-26 ° C, v zimě ne vyšší než 13-18 ° C, ale může se také přizpůsobit vyšší teplotě.

Vlhkost: Vyžaduje každodenní postřik, pokud je teplota vyšší než 68 °C, ale lze jej přizpůsobit suchému vzduchu v místnostech. Rostlina roste podél břehů řeky, je velmi hygrophilní, dolní část květináče musí být v létě ve vodě, v zimě po zalévání se voda vylije. Pokud se půda v květináči vysuší, rostlina se do 24 hodin zbarví do žluta.

Světlo: Nesměrové světlo nebo polostín. Preferuje severní nebo východní okna. Miluje světlo, ale je třeba ho stínit před ostrým sluncem. Lze pěstovat při umělém osvětlení alespoň 16 hodin denně.

Půda:

Hnojení: Pro směs vlastní přípravy vezměte 3 kusy kompostované půdy, 2 části zahradní půdy, 2 části trávníku a 1 část písku. Buď stejné části rašeliny a písku a až 20% hnojiva na bázi hnoje. Je nutné dobré odvodnění (alespoň čtvrtina výšky květináče).

Přesazování: Pokud se listy rostliny masivně zbarvily do žluta, měly by být odříznuty u kořene a brzy vyrostou nové. Cyperus se velmi dobře daří u akvária nebo bazénu.

Množení Šáchor

Fúze rhizomů na jaře během přesazování. Je velmi snadné propagovat horní částí listů. K tomu se odřízne vrchol listu s vějířovitě se rozvětvenými listy, špičky listů se trochu zkrátí a rozetu listů se umístí do nádoby s vodou, aby se plavala na povrchu. Je lepší měnit vodu každých 4-5 dní. Brzy se začnou vyvíjet nové listy z sinusů listů, když se v


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *