Pilea peperomioides – Pěstování, množení a nemoci

Lat. Název: Pilea

Čeleď: Urticaceae

Typ rostliny: Travnatý, křovinatý

Původ: Jihovýchodní Asie, Vietnam

Rychlost růstu: Velmi rychle. Rostlina vypěstovaná z řízků dosáhne velikosti dospělého stromu během jedné sezóny.

Délka života: Dlouhodobě však vyžaduje pravidelné aktualizace.

Náročnost pěstování: Snadno pěstovatelná rostlina

Pilea peperomioides – Popis rostliny

PopisPilea peperomioides je stálezelená rostlina z čeledi kopřivovité pocházející z provincie Yunnan v jižní Číně. Dorůstá asi 30 cm na výšku i na šířku, je to vzpřímený sukulent s kulatými, tmavě zelenými listy na dlouhém řapíku. Dokonalé kulaté listy připomínají penízky či palačinky, je proto také známá jako tzv. Wikipedie

 

Pilea peperomioides – pěstování

Teplota:  V létě: až 21 ° C, v zimě optimální 15 ° C, ale může dosáhnout teploty až +10 ° C.

Vlhkost: Měla by být denně postřikována měkkou vodou, avšak za nepřístupu slunečního světla. Půda by měla mezi zaléváním mírně uschnout. Během růstu je nutné zalévat alespoň 2-3krát týdně. V zimě jednou týdně.

Světlo: Jasné rozptýlené světlo, východní nebo západní okno, umístěte nejdále 1 m od okna směřujícího na západ nebo jihozápad.

Půda: Pro směs vlastního přípravku vezměte: 1 díl skleníku, 1 díl hrubozrnného písku nebo perlitu a 1 díl rašeliny. Vždy použijte květináč s otvorem a drenáží.

Hnojení: Během vegetačního období každých 10-15 dní s tekutým hnojivem.

Přesazování: Špatně snáší průvan, ale potřebuje větrání. Špatně snáší produkty spalování plynu. V zimě by listy neměly dotýkat studeného skla, protože to může vést k vzniku černých skvrn. Vyžaduje řez na jaře (ponechte výhonky 8-10 cm dlouhé). Také každé 2-3 týdny během období růstu by měl člověk stisknout apikální pupen, aby posílil keřov

Množení Pilea peperomioides

K reprodukci můžete použít řízky, které do 2 týdnů dají kořeny ve vařené vodě. Řízky mohou klíčit v miniteplichke ve směsi rašeliny a písku. Vyklíčí za 2-3 týdny. Doporučuje se vysadit několik řízků do jednoho květináče.


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *