Papája obecná – Pěstování, množení a nemoci

Lat. Název: Papaya

Čeleď: Caricaceae

Typ rostliny: Malý keř, strom, existuje mnoho druhů.

Původ: Původní zemí papáji je Střední Amerika, jižní Mexiko. Její název pochází z karibského slova „ababai“.

Rychlost růstu:

Délka života: V přírodních podmínkách se papája často dožívá až 20 let, ale v místnosti se obvykle vyměňuje zhruba po 4 letech.

Náročnost pěstování: Snadno se čistí, ale vyžaduje dobré osvětlení a dostatečnou vlhkost.

Papája obecná – Popis rostliny

PopisPapája obecná je teplomilná rostlina z čeledě papájovitých, vyznačující se velkými jedlými plody. Je to jediný druh rodu papája. Wikipedie

 

Navzdory chutnému ovoce, zbytek rostliny může být jedovatý a neměl by se používat k potravě.

Papája obecná – pěstování

Teplota:  V létě: obvyklá teplota v místnosti (asi 18-24 ° C), snadno přenáší teplo, ale je nutné provádět intenzivní postřik; V zimě je minimální teplota + 16 ° C. Papája je extrémně nesnášenlivá k nižším teplotám, zejména trpí zaléváním a vlhkou půdou při nízkých teplotách.

Vlhkost: Vyžaduje velmi vysokou vlhkost vzduchu, suchý vzduch může způsobit usychání listů a dokonce i úhyn rostliny, zejména v zimě při zapnutém topení. Je nutné použít všechny metody zvyšování vlhkosti: časté postřiky, obsah rostliny v misce s mokrým jílovcem (voda by se neměla dostat do kontaktu s kořeny). Zalévání papáji často, v létě každé 3-4 dny, neumožňuje úplné vyschnutí půdy, měla by vyschnout pouze horní vrstva mezi zvlhčováním. Současně je nadměrné zalévání (zejména v případě těžké půdy) také škodlivé, protože ohrožuje hnilobu kořenového systému. Používejte měkkou vodu pokojové teploty.

Světlo: Papája potřebuje jasné světlo, její nejlepší umístění je na jižním a jihozápadním okně. Rostlinu je nutné pravidelně otáčet asi o čtvrt otáčky, aby se skláněla ke zdroji osvětlení. Při nedostatku světla se používá umělé osvětlení pomocí lamp. To je nutné zejména v zimě.

Půda: Nejlépe s kyprou, úrodnou půdou, květináčem s dobrou drenáží a otvorem. Je lepší použít slabě kyselý substrát (pH 6-6,5).

Hnojení: Papája se krmí alespoň jednou měsíčně, od jara do podzimu. Obvykle se používají složité vyvážené hnojiva, pouze během kvetení se zvyšuje dávka fosforu a draslíku. Papája dobře reaguje na hnojení organickými hnojivy.

Přesazování: Nejčastější papája se šíří pomocí semen, která se vytahují z ovoce koupeného v obchodě. Je žádoucí, aby byla semena co nejčerstvější. Opláchněte dužinu a nechte je na papíře sušit asi 24 hodin. Poté jehned zasaďte do písčité směsi rašeliny a písku nebo rašeliny s perlitem do hloubky 2 cm. Lehce zvlhčete a zakryjte polyethylenem, který je třeba každý den na hodinu otev

Množení Papája obecná

Nejčastější papája se šíří pomocí semen, která se vytahují z ovoce koupeného v obchodě. Je žádoucí, aby byla semena co nejčerstvější. Opláchněte dužinu a nechte je na papíře sušit asi 24 hodin. Poté jehned zasaďte do písčité směsi rašeliny a písku nebo rašeliny s perlitem do hloubky 2 cm. Lehce zvlhčete a zakryjte polyethylenem, který je třeba každý den na hodinu otev


Uveřejněno

v

, ,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *